Als vreemde eend aanwezig op bouwdebat bij Confederatie Bouw Waasland

Een buitenstaander , de vreemde eend in de bijt … zo voelde ik me deze namiddag tijdens het bouwdebat in Sint Niklaas bij de Confederatie Bouw Waasland.

MAAR, het was wel super interessant te horen waar de bouwbedrijven mee te kampen hebben bovenop de uitdagingen van iedere KMO.

Ik heb vooral veel bedrijfsleiders gezien met veel passie voor ‘het bouwen’ en veel respect voor hun personeel.    De conclusies op het einde van het debat wil ik je nog graag meegeven :

* alle bouwbedrijven aan tafel zijn 100% voorstander om het zwartwerk uit de sector te halen

* ook in de bouw, net als bij ons, zijn het de mensen die het doen.  En volgens de aanwezigen willen de (jonge) mensen heus wel veel werken.  Biedt hen gewoon de mogelijkheid aan om meer te werken binnen een wettelijk kader

* samenwerking tussen hoofdaannemer en onderaannemer kan efficiënter verlopen mocht iedereen transparant willen communiceren .  IT kan zeker bijdragen tot het kostenefficiënter omgaan met allerlei informatie die nu op verschillende plaatsen ( binnen het bedrijf, maar ook bij de verschillende partners in een bouwproject ) bijgehouden wordt.

* aannemers willen liever niet de politieman zijn om de nodige controles uit te voeren.  Is dit niet de taak van de overheid ?

Mijn persoonlijke conclusie was dat de bouwsector, als sterke en belangrijke sector in België, zich best wat meer mag profileren, pro-actief met de overheden zal moeten praten, komen met oplossingen.  Anders wordt het eerder een TOP-DOWN ( overheid naar bouwbedrijven ) approach met de vele frustraties vandien.

Ook het betrekken van de IT-sector lijkt me noodzakelijk om de administratieve werklast niet te verhogen met de nieuwe maatregelen. Connectivity vergt ook overleg !

veel gehoorde termen : CONTROLE , CONTROLE, CONTOLE … OVERLEG,OVERLEG,OVERLEG … RESPECT,RESPECT,RESPECT en vooral BOUWEN is VERTROUWEN

PS : ik ben benieuwd naar het verslag in ‘ Vlaanderen Magazine ‘ , editie december.  De journalist zal het natuurlijk allemaal beter kunnen verwoorden.

 

Wim Vandesompele, Astena

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s