De scope van het project moet goed zitten – artikel uit Fedelec magazine 158 okt/nov/dec

Astena is een software- en adviesbureau voor de bouw- en Fedelec Magazine 158_artikel astenainstallatiesector, opgericht door Wim Vandesompele en Patrick Galleyn in 2006. In de beginfase richtte dit bedrijf uit de Kontichse IT-groep Cronos zich met zijn ERPpakket Microsoft Dynamics NAV tot grotere ondernemingen. Maar met de recentere versies richt Astena zich duidelijk ook naar het brede segment van de KMO-markt. Met 35 werknemers realiseert de onderneming – met hoofdkwartier in Gentbrugge en hubs in Geel en in Herstal – een jaaromzet van 3,5 miljoen euro. Wim Vandesompele, Managing Director van Astena: “We tellen een 140-tal klanten in de bouw- en installatiewereld met als voornaamste insteek: projectbedrijven met belangrijke service- en installatieactiviteiten. Aan de oorsprong van onze software oplossingen ligt het ERP-pakket Navision. Eind jaren 90 werd het toenmalige Navision overgekocht door Microsoft dat het – net zoals zijn andere producten – vooral in de gebruiksvriendelijke richting liet evolueren. Er werd geopteerd voor het Microsoft platform omwille van de stabiliteit, de toekomstgerichtheid en de naadloze integratie met de gekende Microsoft Office programma’s. Astena levert standaardoplossingen voor diverse markten en brengt de bedrijfsprocessen – bijvoorbeeld die van de installateur of aannemer – in kaart.”

Uitgaan van de visie van het bedrijf

Met Astena Project Comfort en Astena Service Comfort biedt Astena 2 soorten oplossingen aan. De eerste module focust op softwarekeuze voor projectbedrijven, de tweede op installatie- en serviceactiviteiten. In het krachtige ERPsysteem Microsoft Dynamics NAV is ook de Astena Mobile Field Service, zeg maar de digitale werkbon van Astena, geïntegreerd. “De grootte van het bedrijf, de ERP-maturiteit en het voortschrijdend inzicht bepalen of een bedrijf ‘basic’ of doorgedreven zal automatiseren. Een groot bedrijf kan – maar moet niet – kiezen voor consultancy-aanpak, evenmin als een klein bedrijf genoodzaakt is om voor de opleidingsapproach te gaan. Voor ons is hét uitgangspunt de visie van het bedrijf zelf. Opteert men voor een pakket dat enkel de bedrijfsprocessen structureert, dan bepalen we samen een aantal prioriteiten en werken aan de hand van templates een oplossing uit. Heel wat startende bedrijven werken al helemaal in the cloud, hun hardware bevindt zich in een datacenter. Dit laat hen toe perfect bij te sturen in functie van hun noden: hetzij groei van de activiteiten, hetzij wat afzwakken. Zo kunnen ze zich 100% focussen op hun business”, aldus Vandesompele.

Rollengebaseerd

Na DOS – ‘item per item invullen’ – en Windows – ‘alles kan voor iedereen’ – lijkt een volledig nieuw informatiseringstijdperk aangebroken: dat van het rollenbeheer, op maat van het individu binnen de groep. Vandesompele: “Onze Microsoft Dynamics NAV software gaat uit van een gepersonaliseerde aanpak, waarbij de integratie wordt bewaard. De integratie met Microsoft Office maakt deze manier van werken zeer intuïtief en gebruiksvriendelijk.”

ABC-DigiBouw

Momenteel lopen bij Astena een vijftal ABC-DigiBouw projecten, vooral in de installatiesfeer. Vandesompele: “Het betreft zowel kleine bedrijven met bescheiden verwachtingen als grotere ondernemingen waarvoor uitgebreide lastenboeken werden uitgeschreven. Ongeacht de grootte van het bedrijf is het belangrijk dat men niet uitgaat van een louter theoretisch model en de lat niet te hoog legt. Aan de basis van het ABCDigiBouw concept moeten kennis van bouwinformatica én specifieke sectorkennis verenigd zijn.

De eerste steen

De eerste steen voor een adequate informatisering is een goed business-gesprek, eerder dan een uitgebreid lastenboek. Bij dergelijke intake gesprekken – waarbij indien mogelijk, naast de zaakvoerder, ook rechtstreekse medewerkers betrokken zijn – moet men naar de echte, bedrijfsmatige problemen doorvragen. Gebruiksvriendelijke software op maat van het bedrijf, interne én externe knowhow die pure informaticakennis overstijgen, en een goed globaal plan van aanpak zijn de sleutelfactoren voor een geslaagde informatisering.”

ERP voor de Installateur en ERP voor de Bouw

Los van haar commerciële activiteiten lanceert Astena zelf enkele nieuwe initiatieven. Vandesompele: “Op de websites  www.erpvoordebouw.be en www.erpvoordeinstallateur.be vinden bedrijven basic whitepapers en checklists om na te gaan of ze ‘ERP-matuur’ zijn. Zeer weinig bedrijven kunnen de rol van een ERPpakket correct inschatten. De economische crisis zorgt er bovendien voor dat bedrijven minder projecten binnen halen en de winstmarges lager worden. Dit betekent dat een project tegenwoordig zeer efficiënt moet worden opgeleverd om rendabel te zijn.”

Meer weten over de ERP oplossing die Intrion Industrial Automation aanwendt om succesvol te zijn? Kijk even op de website van Astena of vul het contactformulier in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s