Astena e-news juli 2013 – Times are changing

Onderwerpen in deze nieuwsbrief

1. Times are changing- Editorial Wim Vandesompele
2. Klantenverhalen: ERP in de cloud voor KMO bouw en installatie
3. Astena Comfort | Planning: één planningstoepassing met vele inzichten
4. Nieuwe projecten met Astena Comfort bedrijfsoplossing
5. NAV2013 – Interview met Kurt Juvijns, Senior Product Manager Microsoft
6. Kennis maken met NAV2013 – Herbekijk de webinars voor bouw- en installatiebedrijven

————————————————————————————————————-

Times are changing

Bedrijfssoftware van morgen ondersteunt aannemer en installateur bij het “Nieuwe Werken”

Dat de bouw- en installatiesector aan de vooravond staat van een nieuw tijdperk, zal voor weinigen een verrassing zijn. Enerzijds werken ondernemingen – mede onder druk van de marktomstandigheden en van nieuwe wettelijke bepalingen – in toenemende mate aan de professionalisering van hun activiteiten. Maar ook nieuwe informaticatechnologieën drukken hun stempel op de manier waarop bouw- en installatiebedrijven morgen zullen samenwerken met collega’s, klanten, onderaannemers en leveranciers. Cloud vindt sneller zijn weg dan sommigen hebben gedacht.

VakantiezonAstena nodigt u uit om de evolutie van bedrijfssoftware van naderbij te leren kennen. Misschien wel tijdens – en dan hopelijk zonder “cloud”  – de aankomende zomervakantie. In deze nieuwsbrief vindt u klantengetuigenissen en videomateriaal om de nieuwe trend te verkennen.

Toenemende professionalisering leidt tot transparante processen

Bouw- en installatiebedrijven zullen in de toekomst nog professioneler moeten werken, willen zij overleven. Onder druk van de concurrentie zullen kostenbewaking én serviceverlening aan de klant meer dan ooit op het voorplan staan. Als voorbeeld van evolutie naar een verdere optimalisatie tonen we u graag deze video over het bouwen van een 30verdiepingen hoog gebouw in 15 dagen in China.

Ook de kleinere aannemer ontsnapt niet aan de druk om zich nog beter te organiseren. Vandaag bestaan er gelukkig betrouwbare en betaalbare standaard ERP-of bedrijfstoepassingen – denk maar aan Microsoft Dynamics NAV 2013 en Office 365 – die een prima antwoord bieden op de noden van de kleinere KMO. Deze wil immers snel resultaat, zonder daarvoor te diep in de buidel te moeten testen tasten of zijn ganse organisatie op stelten te zetten.

Wim Vandesompele_managing director astena_KMO’s die met Astena reeds voor cloud hebben gekozen, ofwel voor hun bedrijfstoepassing ofwel voor Office365 ofwel voor beide, getuigen in het volgende artikel.

Wim Vandesompele
Managing Director Astena

– – – – – – – – – –

ERP in de Cloud klantengetuigenissen

 • Perpetum Energy uit Drongen
 • Belcotec uit Dessel
 • NEW ECS Technics uit Wilrijk

Perpetum Energy – een volgende Cloud-stap

logo_perpetum energyToen in 2010 PerPetum Energy bewust koers zetten richting ‘De Cloud’ en dat door zijn volledige IT-infrastructuur buitenshuis te plaatsen, was dat vooral een keuze voor een minimale investering van tijd en geld in hardware. In het hele bedrijf kon je toen al geen server meer vinden. Tevens een veilige keuze, zo is gebleken na drie inbraken. Tegelijkertijd besliste CEO Luc Leenkneght om als startende onderneming meteen te investeren in Microsoft Dynamics NAV. Met die vroege zet was het bedrijf klaar om elke uitdaging te tackelen en dankzij cloud computing werd de IT-situatie wendbaarder dan ooit.

Vroeg begonnen is half gewonnen”

Het was misschien geen evidente keuze om in dezelfde periode als startende onderneming meteen te investeren in Microsoft Dynamics NAV, maar wel de enige juiste volgens Luc Leenkneght, CEO van PerPetum. Tot dan werd gewerkt met een mix van Officeproducten voor het operationele gebeuren en werd de boekhouding uitbesteed.

“Het gebrek aan onderlinge linken zorgde voor tal van praktische problemen. Een ERP-pakket zou ons tijdwinst, overzicht en flexibiliteit bieden en de mogelijkheid om mobiel te werken: een belangrijke vereiste voor onze groeiambities”, aldus Luc Leenknegt. “Bovendien heb je er als bedrijf baat bij om dat zo snel mogelijk te doen. Het kost veel minder tijd en moeite om een bedrijf van drie man te automatiseren dan één van dertig man. Bovendien zal het achteraf nooit zo gestroomlijnd zijn als wanneer je het in de beginfase doet en de oplossing met je meegroeit.”

Switch naar Microsoft Office365

Perpetum trekt verder de kaart ‘Cloud’ en dit keer met de meest gebruikte software uit de Office familie namelijk Outlook e-mail. Met Exchange Online zijn gebruikers nog productiever doordat ze de toenemende hoeveelheden berichten kunnen beheren op meerdere apparaten en effectiever als team kunnen samenwerken.

Office365 bij installatiebedrijven

Een video-woordje uitleg over Microsoft Office365 voor wie hier nog niet helemaal mee vertrouwd is.

Wie is Perpetum Energy?

Als projectontwikkelaar van geïntegreerde oplossingen in hernieuwbare energie, heeft PerPetum Energy als missie om de energienood van zijn klanten 85% bedrijven en instanties los te koppelen van de energiemarkt. Met een combinatie van zonnepanelen, windturbines en warmtekrachtoplossingen stemt PerPetum Energy naargelang de wettelijke of praktische mogelijkheden de productie zo goed mogelijk af op het verbruik. Hierbij biedt het bedrijf ijzersterke garanties naar de ROI van zijn oplossingen wat een hoge klantentevredenheid als gevolg heeft.

– – – – – –

Belcotec – NAV in de cloud bij start-up

Belcotec - Navision in een cloud modelAls start-up bedrijf in de HVAC- sector (Heating, ventilation, Air Conditioning) koos Belcotec uit Dessel voor het cloud informatisering-model met Microsoft Dynamics partner Astena. Het jonge bedrijf verwacht van Astena als softwarespecialist van project-, installatie en dienst na verkoop oplossingen, veel meer dan een loutere klant – leverancier relatie

Jan Vangeel, zaakvoerder van Belcotec, selecteerde voor zijn organisatie dadelijk een ERP oplossing, Microsoft Dynamics NAV, en werd in die keuze vanaf de eerste dag bijgestaan met Astena’s advies.

De meerwaarde van dit partnership omschrijft Jan als volgt

 • Astena’s ervaring bij HVAC bedrijven en hoe deze hun processen stroomlijnen
 • Het verstrekken van een beter inzicht in de voordelen van Cloud computing voor de KMO
 • Begeleiding van dag één tot het live gaan op maat van een KMO

– – – – – –

NEW ECS Technics  gaat stroomlijnen met Astena Comfort365 cloud technologie voor KMO

Engineering, Contracting & Services als totaalaanbod

logo_new ecsNEW ECS Technics is een technisch installatiebedrijf met totaaloplossingen voor het hele elektro-gebeuren. Het bedrijf is actief in de meest verscheiden sectoren: van grote kantoorprojecten tot retailzaken en van residentiële projecten tot industriële toepassingen. Het bedrijf houdt de vinger aan de pols van zijn klanten door na het afronden van een project een full service, met onderhoudscontract én 24/7 paraatheid, aan te bieden voor een maximaal rendement van de installatie.

Doorgroeien via specialisatie

Door te kiezen voor bedrijfssoftware met Microsoft Dynamics NAV2013 in de cloud en Astena Comfort365 liggen de doorgroeimogelijkheden voor bedrijf en bedrijfssoftware in dezelfde lijn. NEW ECS Technics biedt, net als Astena, een geheel van advies, producten en begeleiding waarmee de gebruiker sterker zijn bedrijf onder controle heeft. Specialisatie hoort bij elk van deze stappen.

Als eerste stap naar een volledig ERP systeem komt de boekhouding aan bod. NEW ECS Technics handelde volgens een principe van ‘Denk breed, implementeer smal’ waarmee gegarandeerd wordt dat men op het gewenste moment kan uitbreiden naar project- en serviceoplossingen ( Astena Project & Service Comfort ) die Astena standaard klaar heeft staan voor installatiebedrijven.

Cloud bedrijfssoftware niet nieuw bij de moderne KMO

Astena biedt de totale bedrijfsoplossing aan in de cloud waardoor het bedrijf de focus voluit op het gebruik van het pakket kan richten zonder zich van het technische aspect iets aan te trekken.

“NEW ECS Technics heeft in haar zoektocht heel wat ERP-pakketten onder de loep genomen. Er werd bewust voor Navision gekozen door de aanwezigheid van diverse verdelers op de markt, maar ook vanwege zijn flexibiliteit en uitbreidingsmogelijkheden.

De keuze voor Astena heeft ze te danken aan haar brede ruggengraat vanuit de Cronos groep, wat een solide toekomstgarantie biedt. Ook de efficiënte aanpak van het professionele team heeft NEW ECS Technics overtuigd.

NEW ECS Technics informeert u graag verder over zijn bevindingen met Navision en Astena na de volledige oplevering.

– – – – – – – – – –

Astena Comfort | Planning

Eén planningtoepassing, vele inzichten

NAV2013_astena comfort_planning project

Als projectbedrijf weet u van aanpakken. Projecten moeten tijdig, correct en met het beoogde rendement afgewerkt worden. Maar tegelijk moet u rekening houden met uw beschikbare resources in het bedrijf, het afstemmen van alle activiteiten onderling binnen één project. Een dagelijks “gevecht tussen de projectplanning en resourceplanning.

Astena Comfort | Planning is de eerste softwaretoepassing voor geïntegreerde resourceplanning en projectbeheer die zich aanpast aan uw dagelijkse realiteit, en niet andersom. Waar u zich ook bevindt, met wie u ook moet samenwerken.

Voortaan geen omslachtige administratie of dubbele invoer van gegevens meer. U werkt met een pragmatische oplossing die het beheer van uw resources én uw projectactiviteiten verenigt in één visuele, gebruiksvriendelijke oplossing.

NAV2013_astena comfort_planning resources

Functioneel overzicht
van Astena Comfort Planning

 • Resourceplanning – Via een elektronisch planbord koppelt u resources meteen aan de juiste projectactiviteit, rekening houdend met de beschikbaarheid en de kwalificaties van iedere medewerker
 • Projectplanning – Per project stelt u een Work Breakdown Structure op met activiteiten op meerdere niveaus. Bij iedere activiteit wordt meteen de juiste resource ingepland met de vereiste competenties voor die specifieke taak.
 • Geïntegreerd met Microsoft Dynamics NAV
 • Rolgebaseerd – Projectleiders, planners en andere medewerkers krijgen toegang tot dezelfde applicatie met schermen die overeenstemmen met hun specifieke rol in de organisatie.

Voordelen van Astena Comfort planning

Astena Comfort Planning is de enige planningsoftware die afgestemd is op uw dagelijkse realiteit: mensen, machines, onderaannemers (resources) en activiteiten (projecten) worden samengebracht in één geheel. Dit leidt tot een aantal unieke voordelen voor uw organisatie:

 • Verhoog uw marge en factuureerbaarheid – U zet uw resources optimaal in op basis van correcte planningsgegevens en kent aan iedere nieuwe activiteit meteen de meest gekwalificeerde persoon toe.
 • Neem sneller beslissingen – U behoudt steeds de globale controle over uw activiteiten en medewerkers over alle projecten heen.
 • Blijf u concentreren op uw kerntaken – Iedereen werkt met dezelfde applicatie, dezelfde informatie maar maakt gebruik van schermen die afgestemd zijn op zijn specifieke functie, zonder overtollige informatie.

Kennismaken met Astena Comfort  |  Planning >> herbekijk de webinar

– – – – – – – – – –

Nieuwe projecten met Astena Comfort

Astena Project & Service Comfort staan helemaal in het nieuw op Microsoft’s NAV2013. Je kan er niet naast kijken, en dat geldt zeker ook voor de nieuwe interface. Als gebruiker wordt je verwend. De voorbije maanden bleek dit een overtuigend argument om KMO’s groot en klein over te halen naar dit vernieuwd platform. Enkele nieuwe namen:

Claessens NV_logoGedaan met Excel eilanden bij
Claessens Algemeen Bouwbedrijf

Geïsoleerde informatie is arbeidsintensief
Herkenbaar! Regelmatig zie je mensen waardevolle bedrijfsinformatie opslaan in Excel documenten. De collega naast hen steekt al even veel energie in een ander bestand dat bijna identiek dezelfde informatie bevat. Op het einde van de maand worden de beide documenten geopend door een derde collega die vervolgens facturen en rapporten gaat voorbereiden in … opnieuw een Excel bestand…

Claessens NV uit Hamme hield het voor bekeken met de vele losse Excels. Om het werk aangenamer te maken, dubbel werk te vermijden en met het oog op de toekomst koos men voor Microsoft Dynamics NAV met daarop de oplossing van Astena voor bouwbedrijven geënt: Astena Project Comfort.

Herkenbare en gebruiksvriendelijke software
De medewerkers krijgen een herkenbare omgeving op het computerscherm met de recentste versie van Microsoft Dynamics NAV. Zo staan de veelgebruikte functies immers snel bereikbaar op de gekende balk (ribbon) zoals ook in andere Microsoft Office toepassingen bijvoorbeeld. Bovendien is Microsoft Dynamics NAV perfect geïntegreerd met Microsoft Office (Outlook, Word, Excel).

Sterke greep op bouwprojecten
Met Astena Project Comfort versterkt Claessens zijn opvolging van bouwprojecten met een geïntegreerd systeem om contacten te beheren, te calculeren, vorderingsstaten op te maken, nacalculatie, etc. Dubbelwerk behoort tot het verleden en projecten kunnen nu van nabij opgevolgd worden.

De firma Claessens NV, gevestigd te Hamme, is meer dan 50 jaar actief als algemene bouwonderneming in de utiliteitsbouw, de appartementsbouw en bij renovatieprojecten in heel België. Met klanten als Delhaize , JBC, Colruyt, Retail Estates,… sterkt Claessens NV zijn dienstverlening waarbij een onberispelijke kwaliteit en een snelle en correcte uitvoering hand in hand gaan, dit zowel voor kleine herstellingswerken als voor grote nieuwbouwprojecten.

– – – – – –

astena klant_bouwcentrale_modern_logo

Bouwcentrale Modern NV  nog efficiënter dankzij nieuwe planningstool + mobile warehouse

Jaarlijks bouwt Bouwcentrale Modern zo’n 250 nieuwe woningen. De sterke groei van de afgelopen jaren leverde in 2013 maar ook eerder in 2012, 2004 en 2003 een laureaatsplaats op bij de Trends Gazellen. Door deze sterke groei groeide ook de nood naar een nieuwe softwareoplossing. Bouwcentrale Modern kiest voor Microsoft Dynamics NAV 2013 bij sectorspecialist Astena Business Software uit Gentbrugge.

Klassieke fenomenen zoals de alsmaar groter wordende stapel aan Excel documenten bij elk project vragen om het samenbrengen van alle informatie in één pakket dat bovendien in de toekomst kan meegroeien met het bedrijf. Met een gefaseerde implementatie ( Start Build Run ) van Astena Project Comfort legt Bouwcentrale Modern de fundamenten voor de toekomst.

Stap 1: Magazijn automatiseren
In het kader van de verhuis naar de nieuwe kantoren in Eeklo automatiseert men als eerste het beheer van het magazijn voor een permanente inventaris op materialen en materieel via een standaard integratie met barcodelezers. Zo heeft men constant zicht op de stock, kan men “dode stock” inventariseren, kortom optimaliseren. Daarnaast zal men steeds weten waar elke machine zich bevindt.

Stap 2: Capaciteitsplanning
In Astena Project Comfort schuilt de nieuwste combinatie van resource- en projectplanning die Astena recentelijk op de markt bracht. Via forecasting krijgt Bouwcentrale Modern een grafisch overzicht over projecten en capaciteit zodat ze straks exact weten wanneer extra capaciteit nodig zou zijn door bijvoorbeeld onderaannemers in te schakelen.

Het is eveneens de bedoeling op termijn het volledige projectbeheer met deze software te voeren.

“If you focus on results, you will never change. If you focus on change, you will get results”

Fam. De Baets, (Mike, Lien & Dave De Baets)
Gedelegeerd Bestuurders Bouwcentrale Modern

– – – – – –

logo_new ecsNEW ECS Technics

Het verhaal van NEW ECS Technics kan u terugvinden onder punt 2. Klantenverhalen ERP in de cloud voor bouw- en installatiebedrijven

– – – – – – – – – –

NAV2013 – ERP in beweging

Kurt Juvijns
Senior Product Manager Microsoft

“In de economische realiteit van vandaag, is voortdurende verandering en aanpassingsvermogen niet meer de uitzondering, maar de regel geworden. Eigenlijk moet je vandaag van bedrijfssoftware, en ERP in het bijzonder, hetzelfde verwachten.

Bedrijven zijn in beweging, ze moeten wel

De meeste ERP-toepassingen die nu op de markt zijn, dateren nog uit een periode toen de onderneming en haar processen zeer statische begrippen waren. Wat Microsoft Dynamics NAV 2013 volgens mij uniek maakt, is dat de flexibiliteit in de architectuur ingebouwd zit om als bedrijf om te gaan met voortdurende veranderingen. Alleen wie als bedrijf heel snel kan inspelen op nieuwe situaties, zal kunnen overleven. Ook functioneel speelt Microsoft Dynamics NAV 2013 daarop in: denk maar aan de functionaliteit voor Cash Management die nu standaard in de oplossing zit, en toelaat om heel kort op de bal te spelen bij de financiële opvolging.

KMO heeft vrije keuze

De KMO heeft nu ook echt de vrije keuze om Microsoft Dynamics NAV als één en dezelfde toepassing op twee verschillende manieren te gebruiken: als klassieke installatie op een eigen server of in een cloudformule aangeboden door Astena. Met deze laatste optie hoef je je zelfs geen zorgen te maken over de aankoop van een server of over het onderhoud.

NAV2013 - introductievideo

Vertrouwen in de toekomst

Waarom ik met bijzonder veel vertrouwen naar de toekomst kijk?

Alhoewel Navision al 25 jaar bestaat, heeft de lancering van een nieuwe versie van Microsoft Dynamics NAV, nog nooit zoveel positieve reacties teweeggebracht. Dit, zowel bij de Partners, als bij de KMO’s zelf die het product gaan gebruiken !”

– – – – – – – – – –

Herbekijk de webinars voor bouw- en installatiebedrijven

Kennis maken met Astena Project & Service Comfort

In ondertussen vier webinars worden onderwerpen aangesneden die deel uitmaken van de totaaloplossing voor bouw- en installatiebedrijven. U kan elk van deze opnamen opnieuw bekijken. Maak onder uw keuze voor de verschillende sessies:

In deze webinar gaat het over de boekhouder en zijn medewerkers en hoe hun ‘rol’ in NAV2013 wordt ondersteund. Bouw- en installatieprojecten zijn immers een continu bewegen van kostelijke goederen en diensten …

Met Astena Project Comfort wordt het mogelijk om nauwkeurigheid én snel werken te combineren. Maak kennis met Microsoft Dynamics NAV 2013 , een modern en krachtig platform, geschikt voor de moderne KMO …

In drie stappen als KMO vertrouwen opbouwen door een professionele aanpak binnen uw serviceafdeling. Astena Comfort | Service is een feilloze integratie tussen servicecontracten, planning, goed geëquipeerde techniekers …

Miniatuur

Project- en Resourceplaning voor NAV 2013 – Goedgekeurd door de gebruiker. Voor de ontwikkeling van deze project- en resourceplanning sprak Astena eerst met zijn klanten. Een logische keuze om absoluut zeker te zijn dat de oplossing weerspiegelt wat bedrijven die projectmatig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s